UTVRDITE KO JE OGREBAO ZORANA: Veliki preokret u slučaju Jelene Marjanović!

0
1678

Apelacioni sud u Beogradu, koji je donio rješenje o vraćanju optužnice u slučaju ubistva Jelene Marjanović, zatražio je da se vještači bris DNK pronađen na ogrebotini sa desne ruke osumnjičenog Zorana Marjanovića – saznaju “Novosti”. Poslije dvije i po godine, u javnosti se prvi put pojavljuje informacija da takav biološki trag uopšte postoji.

Nije jasno zašto poslije toliko vremena od zločina nije vještačen ovaj DNK, iako je postojanje tog traga dokumentovano. To je još jedan dokaz koliko je tužilaštvo loše odradilo istragu, na šta ukazuje i sam Apelacioni sud.

– Tek sada saznajemo da postoji biološki trag sa Zoranove ogrebotine – navodi izvor “Novosti” iz suda.

– Nejasno je zašto do sada nije utvrđeno od koga potiče. Međutim, čak i da je riječ o Jeleninom DNK, to ne znači mnogo, jer je na Zoranu bilo svakako mnogo njenih tragova, s obzirom na to da su supružnici.

Pored ovoga, Apelacioni sud je zatražio i utvrđivanje starosti biološkog traga Jelene Marjanović na zadnjem sjedištu njenog automobila “mercedes”, dodatno telekomunikaciono vještačenje mobilnog telefona optuženog, kao i prostorno i vremensko vještačenje telefona bicikliste M. R.

Ovo su samo neki od zahtjeva za dopunu istrage, koju je, pored ostalih, zahtijevao Apelacioni sud u Beogradu, ukidajući rješenje Višeg suda o potvrđivanju optužnice protiv Zorana Marjanovića, optuženog da je ubio suprugu Jelenu 2. aprila 2016. godine na nasipu Crvenka u Borči. Sud je naveo da u podignutoj optužnici nema dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da je Zoran ubio suprugu.

– Uvažene su žalbe branilaca Zorana Marjanovića, advokata Nikole Dumnića, Stefana Jokića, Veljka Delibašića i Aleksandra Zarića, koji su ukazali na niz propusta u istrazi, na kontradiktornosti i nelogičnosti u optužnici – ističe sagovornik “Novosti”.

– U optužnici se postavljaju pitanja, a ne nude odgovori. To je pravno nedopustivo. Ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazao na to da je Marjanović ubica.

Pošto u optužnici na više mjesta postoje pitanja tužioca na koje nema odgovora, Apelacioni sud je našao da je to suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Riječ je o retoričkim pitanjima, zbog kojih je nejasno od kakve su važnosti i šta ona dokazuju. To su, na primjer, pitanja – odakle krv na zadnjem sjedištu Jeleninog “mercedesa”, gdje je Zoranova jakna…

Apelacioni sud mnogo toga zamjera tužilaštvu, prije svega na traljavo odrađenoj istrazi, ali je iznio i niz zamjerki na postojeća vještačenja i zatražio dopunu. Na to su ukazali i Marjanovićevi branioci.

– I Apelacioni sud je zatražio da se prostorno-vremenski vještače svi snimci sa kamera porodične kuće Jahovića u Crvenki, a ne samo jedan – ukazuje sagovornik “Novosti”.

– Na drugom snimku, koji nikada nije dostavljen odbrani, vide se dvije osobe, čovjek i dijete. Advokati smatraju da su to Zoran i mala Jana. Odbrana vjeruje da to ide Marjanoviću u korist i da je zato izostavljeno iz spisa.

Optužnica protiv Zorana Marjanovića vraćena je sada po drugi put na dopunu. Apelacioni sud je zatražio da se obavi i vremensko-prostorno vještačenje mobilnog telefona svjedoka M. R., koji je u svojoj izjavi naveo da je vidio muškarca i ženu na nasipu u kritično vrijeme, a za koje tužilaštvo tvrdi da su Zoran i Jelena. To nije urađeno, iako je biciklista rekao da je kod sebe imao mobilni telefon.

– Razmatrajući žalbe advokata koji su osporili telekomunikacijsko vještačenje, Apelacioni sud je našao da su oni u pravu kada traže da se razjasni šta znači izraz “mirovanje telefona”. Odnosno, na osnovu čega može da se decidirano utvrdi da je Marjanović namjerno isključio mobilni telefon – ističe izvor “Novosti”.

LEAVE A REPLY